Sudan Sebepler

Hilde, Engin Arslan & İlkin Deniz

Hilde met Engin Arslan en Ilkin Deniz
Hilde met Engin Arslan en Ilkin Deniz (foto Özgür Biber)

Naïeve interpretatie van Turkse en mediterrane melodieën

‘Sudan Sebepler’ (letterlijke vertaling: ‘Omwille van het water’, fig.: ‘Voorwendsel’), is een trio dat ontstond bij een ontmoeting en de daaruit volgende jamsessies tussen drie begeesterde muzikanten aan de Turkse Egeïsche kust. Hilde De Clercq (oriëntaalse percussie en zang), Engin Arslan (lavta en yaylı tanbur) en İlkin Deniz (basgitaar) hebben verschillende muzikale achtergronden, maar ze hebben hun liefde voor Turkse traditionele muziek en een brede kijk op de wereld gemeen.

Ze brengen een mix van traditioneel Turkse liederen en eigen composities in de geest van de tradities van Turkije, de Balkan, de Middellandse Zee en het Midden-Oosten, maar komen in hun uitvoering helemaal los van het traditionele keurslijf. Van intimistisch tot dansant, van weemoedige melodieën uit het oosten tot pittig percussieve zigeunerliedjes uit Thracië, het repertoire omvat alle ingrediënten om de luisteraar op een ongedwongen manier in een mediterrane sfeer te brengen. Gekruid met levendige improvisaties doet de muziek je zo wegdromen richting oosten.

De Muzikanten

Engin Arslan

Engin Arslan

is een virtuoze muzikant die vertrouwd is met de Turkse muziektraditie op verschillende snaarinstrumenten, en die met tal van Turkse artiesten samenwerkte.

In dit trio bespeelt hij hoofdzakelijk de lavta (instrument verwant met de oed, maar met fretten) en de yaylı tanbur (soort langhalsluit die met strijkstok bespeeld wordt).Engin Arslan is geboren in Ankara, Turkije. Hij studeerde muziek aan İTÜ, het conservatorium van de Technische Universiteit van Istanbul. Momenteel leeft hij in Istanbul, en hij werkt er samen met verschillende ensembles en muzikanten. Hij creëert eveneens muziek voor documentaires, films en tv-reeksen.

CD

De eerste cd van het trio, ‘Sudan Sebepler’, verscheen in de zomer van 2016 bij het prestigieuze platenlabel Kalan in Turkije. Water is de rode draad is die door de nummers op de cd loopt. De naieve melodie van het kinderliedje ‘Fış Fış Kayıkçı’ (fsjsj fsjsj gaat de roeier) leidt de luisteraar doorheen een aantal traditionele melodieën uit Turkije, en eigen composities. Omdat in de periode waarin de cd tot stand kwam zoveel mensen het leven lieten in de Egeïsche Zee, precies waar het trio gevormd werd, was het bijna vanzelfsprekend hem op te dragen aan de tienduizenden vluchtelingen die de zeeën oversteken in deze periode.

CD Sudan Sebepler

Meer info

Improviseren met en rond de Turkse traditie, en spelen met eigen thema’s wisselen elkaar af in deze opnames. Toevallig kwam veel water voor in de teksten van de liederen die opdoken in de jamsessies, en die lijn werd aangehouden voor het repertoire van de cd. Water komt in allerlei gedaantes voor in de liederen: in de beek, de rivier, de zee, als regen, tranen, biotoop van de vissen en wordt geassocieerd met ongrijpbaarheid, verlangen, heimwee, verdriet, comfort, maar ook met angst.

Naast originele bewerkingen van liederen uit verschillende streken van Turkije, nam het trio twee instrumentale composities op, nl. ‘Sudan Sebepler’ van Engin Arslan en ‘Boğazda’ki Sandal’ van Hilde. Voor ‘Halime Kız’ werden de bekende Turkse zanger/bağlamaspeler İsmail Altunsaray, specialist in de bozlak-stijl van Centaal Anatolie als gast uitgenodigd. ‘Druppel’ werd geschreven door Hilde, in haar moedertaal, het Nederlands.

De muziek is verkrijgbaar via iTunes, en de cd is de koop in alle grote platenzaken in Turkije.

Via deze link kan hij besteld worden en aan huis geleverd, ook in Europa.

Sudan Sebepler op Spotify.

Video

"Muziek geeft een ziel aan het universum, vleugels aan de geest, een vlucht aan de verbeelding en leven aan alles"
Plato
Een oya of een kleine versiering in het TurksTerug naar menu