Biografie

"Expressie is het belangrijkste in mijn leven. Wanneer ik mijn over-impressie van de wereld tracht uit te drukken, heb ik soms het gevoel dat ik muziek wil zijn"
Hilde

Hilde De Clercq is een Belgische muzikante, lesgever en radioprogrammator die zowel westerse muziek als Turkse en Arabische percussie en zang studeerde. Ze was en is als percussioniste, zangeresen bewegingskunstenaar actief in verschillende ensembles. Ze werkt regelmatig samen met Turkse muzikanten en toerde in Turkije en Europa. Ze creëerde verschillende kindervoorstellingen en performances, is lesgever darboeka en programmeert Turkse muziek voor de digitale muziekleverancier Stingray.

Uitgebreide biografie

Hilde De Clercq bespeelt de darboeka

Hilde De Clercq (° België) volgde opleidingen in klassieke viool, piano en zang in België, Turkse en Arabische percussie en zang in Frankrijk en Turkije o.a. bij Mısırlı Ahmet.

Ze is reeds jaren actief als percussioniste en zangeres in verschillende ensembles van uiteenlopende genres, o.a. Shera-Z (Algerijnse rai), Ienoewie (hedendaags klassiek), De Kraankinders (wereldmuziek),Olabilir en Kybele (Turkse volksmuziek met westerse invloeden), MarquitoVelez(flamenco), duo’s met contrabassist Aykut Durşen.Ze werkte mee als bewegingskunstenaar in een aantal gezelschappen, o.a. Woestijn '93.

Ze creëerdeen leidde de vrouwengroep Loba en het straattheatergezelschap Bel Affair, maakte een aantal solo-performances, o.a. 'Skelettenvrouw', en twee kindervoorstellingen met Osama Abdulrasol, ‘Dag Djinn’ en ‘Tulp vertelt’, die door Jeugd en Muziek aan scholen en Culturele Centra worden aangeboden.

Ze werkt vaak samen met Turkse muzikanten en deed concerten in Europa en Turkije, o.a. met Okan Murat Öztürk (bağlamaspeler) en met BrennaMacCrimmon (Balkanproject). Ze werkt momenteel samen met EnginArslan (lavta, yaylıtanbur) en İlkin Deniz (basgitaar).

Sinds 2002 verzorgt ze de programmatie van de Turkse muziekkanalen TürkMüziği, TurkishSilk en TürkSanatMüziği/Arabesk bij Stingray. Ze is lesgever darboeka in het intercultureel centrum 'De Centrale' te Gent sinds 1996.

Het ontstaan van mijn muzikale wereld

Het ontstaan van mijn muzikale wereld

Een oya of een kleine versiering in het TurksTerug naar menu